יום הזיכרון לשואה ולגבורה: התנועה, המרד והמאבק להצלת החיים

לתנועת בית"ר, אשר המועדון הוא חלק ממנה, יש חלק בדפי ההיסטוריה של השואה ובהתקוממות היהודים נגד הנאצים בזמנים אלו. ישנן עדויות, אמנם לא רבות, אך משמעותיות, לכמה מקרים של התארגנויות של חברי תנועת בית"ר, בהתקוממות כנגד הנאצים.
ההתקוממות הידועה ביותר וגם בעלת ההיקף הגדול מכולם, הייתה של הארגון הצבאי היהודי (אצ"י), שלקח חלק גדול במרד גטו ורשה. היה זה ארגון רוויזיוניסטים ואנשי בית"ר שהוקם בסוף שנת 1939, הוא לחם לצד ארגון אי"ל בכוחות הנאציים, במרד באפריל 1943. כמו כן, ישנה עדות, כי בקרקוב הייתה קבוצה של בית"רים שנאבקו עם הגסטאפו על הנפת דגל בית"ר.
מנהיג התנועה, זאב ז'בוטינסקי, אשר נפטר בראשית אוגוסט 1940 בניו־ יורק, היה בין הראשונים לזהות את מימדי הזוועה. במכתב ששלח ז'בוטינסקי בספטמבר 1939 אל נציב בית"ר בארץ־ישראל, באו לידי ביטוי אבדן הקשר עם מאות קִנים של התנועה במזרח אירופה וחששו של ז'בוטינסקי לגורל חבריהם: "בית"ר דפולניה נחרבה. אין צורך שאסביר לכם את גודל האבדה הזאת. מה יהיה גורל יתר סניפי בית"ר אירופה – טרם ידוע".
העדויות מחודשי חייו האחרונים, מלמדות על שיברון הלב שפקד אותו לנוכח המלחמה וההחמרה חסרת התקדים במצבם של יהודי אירופה.
עוד סיפור מרתק השייך לניצול השואה אורי חנוך, אשר היווה דוגמה לרוח הבית"רית אשר לחמה כנגד הנאצים בשואה. הוא נולד ב-1928 בקובנה, ליטא, והיה חבר בתנועת "בית"ר". באוגוסט 1941, נכנסה משפחתו לגטו. אורי, שהיה בן 13, החל לעבוד כשליח במשרד העבודה הגרמני. הוא גויס למחתרת ותוך סיכון חיים, גנב תעודות עבודה שאפשרו לרבים, לברוח מהגטו ולהצטרף לפרטיזנים. בזמן אקציות הילדים, הסתיר אורי את אחיו בן ה-9 במחבוא, ולמרות מכות קשות שספג, לא הסגירו וכך ניצלו חייו. באפריל 1945, הוצאו הנותרים במחנה ברכבת לדכאו. הרכבת הופצצה, אורי הצליח לקפוץ ממנה ותחת מטר יריות ברח ליער והסתתר, עד לבואו של הצבא האמריקאי. אורי הדליק את משואת יד ושם ליום השואה, בשנת 2006 והלך לעולמו בשנת 2015.
בסיום מלחמת העולם השנייה ומשהתבררו ממדי האסון שפקד את העם היהודי, ניצבה גם התנועה הרוויזיוניסטית בפני מציאות קשה במיוחד. התנועה איבדה בשנות המלחמה את מנהיגיה ואת מרבית חברי תנועת הנוער בית"ר. אך כפי שנאמר בשיר בית"ר: מִגֹּב רִקָּבוֹן וְעָפָר בַּדָּם וּבַיֶּזַע יוּקַם לָנוּ גֶּזַע גָּאוֹן וְנָדִיב וְאַכְזָר, בֵּיתָר הַנִּלְכָּדָה, יוֹדֶפֶת, מַסָּדָה, תָּרֹמְנָה בְּעֹז וְהָדָר.
השפעת השואה על תנועת בית"ר הייתה גדולה ומשמעותית, זאת מכיוון שמרכז הכוח הגדול של בית"ר שפעל במזרח אירופה, רובו היה בפולין, והוא הושמד בחלקו הגדול, אך עם השנים, ולאחר ההכרה בתרומתה לעם היהודי ולחברה הישראלית, חזרה להיות מפוארת.
לעולם לא נשכח ולעולם לא ניתן לאירועים כאלה לקרות שוב.